Unit 1: The earth; Introduction



En aquest tema parlarem sobre el planeta on vivim, la Terra.
Fonamentalment tractarem varis temes com la història del planeta, l'estructura, la deriva continental i el moviment de les plaques tectòniques.

La Terra és un planeta del sistema solar que gira al voltant del Sol, l'estrella d'aquest sistema. És el tercer planeta en distància respecte al Sol, també és el planeta més dens del sistema solar i el cinquè en mida dels vuit que hi ha. També es pot anomenar "món" o "planeta blau".
La Terra interacciona amb altres objectes de l'espai, especialment el Sol i la Lluna. Actualment, la Terra completa una òrbita al voltant del Sol un cop cada 365,26 dies solars (un any). L'eix de rotació de la Terra està inclinada 23,4° respecte a la perpendicular del pla orbital, produint variacions estacionals a la superfície del planeta amb un període d'un any tropical (365,24 dies solars).
L'únic satèl·lit natural de la Terra, la Lluna, que va començar a orbitar-la fa uns 4.530 milions d'anys, crea les marees.

-Vida i humanitat
Hi habiten milions d'espècies, inclosos els humans; i és l'únic planeta on se sap que hi ha vida. El planeta es va formar fa aproximadament 4.600 milions d'anys, i hi va aparèixer vida en mil milions d'anys. La biosfera de la Terra ha alternat significativament l'atmosfera, permetent l'aparició d'organismes aeròbics (respiren oxigen) i la formació de la capa d'ozó que, juntament amb el camp magnètic terrestre, bloqueja la radiació solar perjudicial.
Les propietats físiques de la Terra, així com la seva història geològica i òrbita, han permès que la vida persisteixi durant aquest període. S'espera que el planeta pugui tenir vida durant com a mínim 500 milions d'anys més.
Tant els recursos minerals del planeta, com els productes de la biosfera, contribueixen recursos que s'utilitzen per alimentar la població mundial. Aquests habitants s'agrupen en uns 200 estats independents, que interaccionen per mitjà de diplomàcia, comerç i accions militars. Les cultures humanes han desenvolupat visions molt diverses del planeta, incloent-hi personificacions com una deïtat, una creença en una Terra plana o com al centre de l'univers.




Imatge de la terra







Comments