Unit 1: The earth; Continental Drift

Mai us heu preguntat d'on venen els continents? En aquesta entrada us ho explicarem i també direm qui ho va descobrir.

La deriva continental és el desplaçament de les masses continentals unes respecte a les altres. Aquesta hipòtesi va ser desenvolupada en 1912 per l'alemany Alfred Wegener a partir de diverses observacions empíric-racionals, però no va ser fins a la dècada dels seixanta, amb el desenvolupament de la tectònica de plaques, quan va poder explicar-se de manera adequada el moviment dels continents.

L'evidència per donar suport a aquesta hipòtesi es basa en les següents proves:
Geogràfiques: creació de les costes continentals. Hi ha una estreta similitud entre les costes dels continents en costats oposats de l'oceà Atlàntic, notablement entre Sud-Amèrica i Àfrica, reconstruccions posteriors han confirmat l'ajust entre continents en quan que es van unificar per formar la Pangea.
Geològiques i tectòniques: similitud de seqüències de roques i serralades, com també la cronologia de les mateixes. Diverses serralades, que semblen a parar a la Costa d'un continent, per continuar a l'altre costat de l'oceà, per exemple: les muntanyes Apalatxes d'Amèrica que acaben bruscament a la costa i tenen serres de la mateixa edat i estil de deformació que es produeixen a Grenlàndia, Irlanda, Gran Bretanya i Noruega. Així, encara que separats per l'oceà Atlàntic, formen una cadena muntanyosa continua com si els continents estiguessin junts.
Climàtiques: evidència glacial. Proves de glaciació (morena i crestes) mostren que en el Paleozoic grans àrees continentals època de l'hemisferi sud estaven cobertes per grans glaceres. L'hemisferi nord no dóna proves de glaciació, i tots els continents de Gondwana excepte l’Antàrtica es troben actualment a l'Equador en climes tropicals i subtropicals.
Paleontològiques: les proves fòssils. Una de les proves més indiscutible de la deriva continental provenen d'aquesta evidència. Hem trobat fòssils d'edat equivalent als cinc continents que formar Gondwana, encara que varien de cada continent climes existents suficient per contenir el mateix tipus de plantes.



La geogràfica dels fòssils va ser els arguments que va usar Alfred Wegener per demostrar
 la veracitat de la seva teoria.




Alfred Wegener (Berlín, 1880, Groenlàndia, 1930) va ser un meteoròleg i geofísic alemany, un dels grans pares de la geologia moderna en proposar la teoria de la deriva continental. Es va doctorar en Astronomia per la Universitat de Berlín, però va centrar el seu camp d'estudi en la geofísica, la meteorologia i la geologia.




Animació que explica la teoria de deriva continental d'Alfred Wegener.


Segons aquesta teoria, el fenomen del desplaçament succeeix des de fa milers de milions d'anys gràcies a la convecció global en el mantell (exceptuant la part superior rígida que forma part de la litosfera), de la qual depèn que la litosfera sigui reconfigurada i desplaçada permanentment.




Vídeo explicatiu de la teoria de Alfred Wegener de la deriva continental


Ara ja sabem que és la deriva continental, qui la va construir i com funciona. També hem descobert que aquesta teoria està dintre de la tectònica de plaques, de la que parlarem en un altre moment.

Comments