Unit 1: The earth; Tectonic Plates

Mai us heu preguntat d'on venen els terratrèmols? En aquesta entrada respondrem aquesta pregunta, parlarem de les plaques tectòniques i després de la tectònica de plaques.

Una placa tectònica o litosfèrica és una de les parts mòbils que formen la segona capa més superficial de la Terra (la litosfera). Aquestes plaques formen un mosaic en forma de trencaclosques i estan en moviment continu a causa dels corrents convectius del mantell superior. Les plaques litosfèriques suren damunt d'una capa pastosa anomenada astenosfera que s'estén fins a una profunditat de 250 quilòmetres.



Les 15 plaques tectòniques grans.


La tectònica de plaques és una teoria científica proposta en els anys 60 del segle XX, que ofereix una explicació convincent sobre l'origen de molts processos que fins a aquest llavors no tenien aclariment prou efectiu. Segons aquesta teoria, la litosfera continental i oceànica està dividida en plaques tectòniques, una sèrie de plaques o blocs sòlids de forma irregular que varien en grandària i gruix.





















   Vectors de velocitat de les plaques tectòniques obtinguts mitjançant posicionament precís GPS.


La teoria dóna una explicació a les plaques tectòniques que formen part de la superfície de la Terra i als lliscaments que s'observen entre elles en el seu moviment sobre el mantell terrestre fluid, les seves direccions i interaccions. També explica la formació de les cadenes muntanyoses. Així mateix, dóna una explicació  de per què els terratrèmols i els volcans es concentren en regions concretes del planeta (com el Cinturó de Foc del Pacífic) o de per què les grans fosses submarines estan al costat de illes i continents i no en el centre de l'oceà.
Les plaques tectòniques es desplacen unes respecte a altres amb velocitats de 2,5 cm / any el que és, aproximadament, la velocitat amb què creixen les ungles de les mans. Com que es desplacen sobre la superfície finita de la Terra, les plaques interaccionen unes amb les altres al llarg de les seves fronteres o límits provocant intenses deformacions a l'escorça i litosfera de la Terra, el que ha donat lloc a la formació de grans cadenes muntanyoses (per exemple les serralades de l'Himàlaia, Alps, Pirineus, Atlas, Urals, Apenins, Apalatxes, Andes, entre molts altres) i grans sistemes de falles associades amb aquestes (per exemple, el sistema de falles de Sant Andreu). El contacte per fricció entre les vores de les plaques és responsable de la major part dels terratrèmols. Altres fenòmens associats són la creació de volcans (especialment notoris en el cinturó de foc de l'oceà Pacífic) i les fosses oceàniques.

Ara ja sabeu d'on venen els terratrèmols i que són les plaques tectòniques i també heu après la diferència entre una placa tectònica i la tectònica de plaques.

Comments